Karabük Üniversitesi Karabük’teki okul binalarının deprem performansını inceliyor
Karabük Üniversitesi (KBÜ) akademisyenleri kentteki okul binalarının deprem performansını incelemek için çalışma başlattı.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın desteğiyle Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Şenol Gürsoy ve Dr. Öğr. Gör. Zehra Şule Garip ile TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretmen Asistanı Erhan Eren, okul binalarının deprem performansını değerlendirmek üzere harekete geçti.
Kentteki kamu binalarında tasarım kontrollüğü ve proje danışmanlığı çalışmalarını sürdüren akademisyenler, Valilik, İl Özel İdare ve İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleriyle 16 okul binasının deprem performansını değerlendirdi.
Prof. Dr. Şenol Gürsoy, yaptığı açıklamada, KBÜ İnşaat Mühendisliği Yapı Bölümü olarak okulların deprem güvenliği ve performans yeterliliği konusunda proje danışmanlığı ve tasarım hizmetleri verdiklerini belirtti.
Şu ana kadar 16 okul binasında inceleme yaptıklarını belirten Gürsoy, gözlemsel durum analiziyle binanın hasarını tespit ettiklerini, konum ve arazi analiziyle de zemin durumu ve yerleşim planına ilişkin incelemeler yaptıklarını kaydetti.
Gürsoy, malzeme yeterlilik analizi için beton, demir gibi malzemelerden numuneler alıp deneyler yaptıklarını belirterek, modelleme ve performans analizi yoluyla binanın performansını bilgisayar ortamında değerlendirdiklerini belirtti.
Gürsoy, güçlendirme gerektiren binalara yönelik proje yapacaklarına dikkat çekerek, “Okul binalarının güvenliği konusunda seferberlik başlattık. Deprem gelmeden önce yaşadığımız yerlerin depreme karşı güvenli olup olmadığını kontrol ettirmeliyiz” dedi. . Deprem olduktan sonra artık çok geçtir.” sözlerini kullandı.
“Halkımıza yardım etmeye hazırız”
Öğretim Üyesi Zehra Şule Garip, Türkiye’nin deprem bölgesinde yer aldığını ve mevcut bina stokunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, bina stokunun tamamının yanı sıra MEB’e bağlı okul binalarını da değerlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. Doğal eğitim.
Garip, depremin Türkiye’nin gerçeği olduğuna dikkat çekerek, eski deprem yönetmeliği kapsamında yapılan yapıların incelenmesi gerektiğini kaydetti.
Vatandaşların bu konuyu göz ardı etmemesi gerektiğini vurgulayan Garip, “Vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstererek binalarını denetleme konusunda istekli olmalarını tavsiye ediyorum. Vatandaşlarımız KBÜ Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü’ne başvurarak gerekli bilgileri alarak bizimle iletişime geçebilirler. Halkımıza her konuda yardım etmeye hazırız.” değerlendirmesini yaptı.
Konutlarda taşıyıcı sistemlerin deprem yönetmeliğine uygun seçilmesinin ve temel sisteminin doğru tasarlanmasının önemine değinen Garip, bölgenin yerel zemin koşullarının da çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.